Nominerade till Landskapsarkitekturpriset 2020!

Nominerade till Landskapsarkitekturpriset 2020!
9 mars, 2021 Oskar Mellegård

Anders Franzens park är nominerade till Sveriges Arkitekters Landskapsarkitekturpris 2020!

Vi är mycket glada över att även i år bli nominerade till Sveriges Arkitekters landskapsarkitekturpris. Förra året vann jaktgatan/Lövängsgatan och vi hoppas på såklart på en vinst i år igen. Läs juryns fina motivering nedan och läs mer på Sveriges Arkitekters hemsida.

Juryns motivering

“En graciöst böljande park har anlagts längs branten mellan Danviksklippans fyrtiotalspunkthus och den nya kvartersstaden vid Henriksdalshamnen i Stockholm. Den är en sinnlig och vacker upplevelsepark för alla åldrar, full av intresseväckande detaljer och smårum att utforska.

Parken ger barnen generöst utrymme för lek i en tid när gott om plats i offentliga rum blivit en bristvara. Vajande gräs, en sandlådestrand och ett nybyggt skeppsvarv i barnstorlek väcker upptäckarglädjen till liv hos både stora och små. Med sittplatser väl integrerade med lekytorna kan vuxna sitta avskilt men ändå vara närvarande. För större barn och ungdomar finns skejtparken strax intill.

Material och detaljer är ovanligt genomarbetade för att handla om ytor för unga. Svängda rostfärgade metallräcken blir till en båtreling och de robusta gångytorna i betong med sjöstensmönster liknar en stiliserad havsbotten.
Tack vare uppfinningsrikedom och skicklig gestaltning har en undanträngd plats intill en motorväg blivit till ett nytt utflyktsmål i staden.”