79&Park nominerat till Kasper Salin-priset 2018

79&Park nominerat till Kasper Salin-priset 2018
12 februari, 2019 Fredrik Hellström

79&Park nominerat till Kasper Salin-priset 2018

79&park är ett av fyra nominerade projekt till Salin-priset i år.

Tillsammans med BIG architects och Oscar Properties har AJ Landskap arbetat med  79&Park som är nominerat till årets Kasper Salin-pris. AJ landskap har medverkat som landskapsarkitekter i planeringen av byggnadens takterrasser och innergård. Juryns motivering lyder:

Ett nytt bostadskvarter med förskola och butiker formar ett arkitektoniskt landmärke. Gröna kvaliteter både inspirerar och utmanar det konventionella bostadsbyggandet. Med ett konsekvent genomfört koncept, baserat på ett system av ett fåtal ”byggstenar”, skapas stor inre och yttre variation. Ett aktivt arbete med individuella planlösningar ger kvarteret 164 unika bostäder, av totalt 168. Tätt sammansatta privata takterrasser bildar ett grönt böljande taklandskap, inspirerat av Gärdets öppna fält, som förbinder byggnaden visuellt med sin omgivning. Fasaden i cederträ skriver på ett elegant sätt in sig i landskapet och ger projektet, trots sin storlek, ett småskaligt uttryck. 79&Park hanterar skickligt olika stadsmässiga sammanhang. Det undersöker vad bostaden innebär idag och visar på en intressant utveckling av det traditionella kvarteret.

Sveriges Arkitekter delar varje år ut Kasper Salin-priset till ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet. Fyra byggnader är nominerade. Det vinnande projektet delas ut på Arkitekturgatan den 19 mars.

Läs mer om 79&Park här

Läs mer om priset på Sveriges arkitekters hemsida